Stötvågsbehandling är en snabb och effektiv metod att behandla hälsporrar.
Nackdelen med stötvågsbehandlingen är att den kan upplevas mycket smärtsam i början av behandlingen.
Fördelen är att smärtan är kortvarig och försvinner så snabbt stötvågen stängs av.
Stötvågsbehandling bryter upp ärrvävnad.
Detta gör så att det börjar blöda med i det behandlade området vilket ger kroppen bättre förutsättningar att läka det överbelastade området.
Förutom detta krossas den kalkbildning som utgör hälsporren.
Stötvågsbehandling kan vara riktigt smärtsam men ofta är den extremt effektivt mot hälsporrar, inflammationer och överbelastningar av plantar fascian.
Stötvågen framställs genom att pneumatik (tryckluft) för en kula fram och tillbaka i ett rör i stötvågshandtaget. Detta gör att när kula kommer till änden av handtaget riktad mot hälen slår den ned handtaget mot hälsporren och energin som upptas av foten orsakar en liten blödning och skada på kalkhornet som utgör hälsporren. Denna rörelse av kula upprepas många gånger per sekund under behandlingen. Stötvågsbehandlingen stimulerar därigenom kroppens eget läkningssystem genom att blodgenomströmning ökar och återbyggnaden av vävnad ökar.
Exakt hur länge en hälsporre behöver behandlas med stötvågor varierar får fall till fall.
Normalt går en behandling på under 10 minuter men det kan göra ont så någon form av smärtdämpande värktabletter kan vara bra för känsliga personer första gången, dock inte som innehåller antiinflammatoriska substanser.
Om behandlingen återupprepas sker detta efter omkring en vecka då vävnaden hunnit läka från första behandlingen.
I många fall räcker det med en behandling men man bör räkna med att det kan behövas 3-4 behandlingar innan man är helt återställd.
De flesta kan använda stötvågor för att behandla hälsporren. Det finns dock ett par undantag när man inte ska använda stötvågsbehandling som till exempel om man ingår i någon av riskgrupperna.
De allra flesta blir mycket bättre efter att behandlats med stötvågor. Undersökningar visar på att omkring 90% har blivit märkbart bättre och 75% blir nästan helt återställda.
Stötvågsbehandling av hälsporrar har används sedan millenniumskiftet Miljontals personer har behandlats med stötvågor och biverkningarna är mycket små (blåmärken) och ovanliga för alla som inte ingår i riskgrupperna.
Mer fakta om hälsporre och behandlingar av hälsporrar hittar du är.
I-IN - IL - U2-3